1942

1 -15 Şubat 1942: Japonlar Singapur’u Ele Geçiriyor

1 Şubat 1942 Hitler: Yahudi “plutokratlar” ve “Bolşevikler” bu savaşı Almanya’yı yok etmek için başlattı ama bunun yerine Yahudilerin dünya çapında yok edilmesi ile sona erecek ”

Hitler, Berlin’deki Sportpalast’ta geniş kitlelere hitap ettiği yıllık konuşmasını yaptı: Churchill’i “sarhoş bir hırsız”, Roosevelt’i “çılgın bir aptal” olarak nitelendiriyor, ancak “savaşın bu yıl bitmeyebileceğini” kabul ediyor.

Adolf Hitler

“Güç Birliği” (Unity of Strength): Birlikte (Together) yazılı İngiliz propaganda posteri, Mihver Güçlerini yenmek için birlikte savaşan İmparatorluğun dört bir yanından gelen askerleri onore ediyor: Avustralya, Kanada, Hindistan, Afrika ve Yeni Zelanda.

Unity of Strength

Buna karşın İngiliz parlamentosunda hükümete karşı oy kullanan tek milletvekili, Hitler aleyhindeki askeri eylemlere bile karşı çıkan İskoç aşırı solu pasifist James Maxton’dur. Churchill, Parlamentonun savaşı ele alma konusundaki tartışma üzerine: “Yaşam savaşı veren hiçbir diktatörlük böyle bir tartışmaya cesaret edemez.” İngiliz Parlamentosu hükümete güven oylamasında karşı oy veren Maxton’un oyunu tartışıyor. Savaşın yürütülmesiyle ilgili üç günlük tartışmadan sonra, Avam Kamarası Churchill ve ulusal koalisyonunu destekliyor.

Japon bombardıman uçakları, gece gündüz Singapur’u parçalayıp yüzlerce sivili öldürüyor.

2 Şubat 1942 Önümüzdeki haftadan itibaren ABD “Savaş Zamanı” faaliyetleri uygulamaya konulacak: Başkan Roosevelt gün ışığından ve yakıttan tasarruf etmek için yıl boyunca saatlerin 1 saat ileri alınması emrini veriyor.

Filipinler’de ABD birlikleri sürekli saldırı altında olmakla birlikte şiddetli Amerikan karşı saldırıları, işgalcileri Bataan’ın kayalık uçurumlarına doğru geri çekilmeye zorluyor.

3 Şubat 1942 Kuşatılan Bataan garnizonunda yiyecek tükeniyor: Süvari atları için yem kalmadığından, Amerikan ve Filipinli askerler tarafından kesilip, yenildiler. Japon bombardıman uçakları Yeni Gine’de Avustralya anakarasına yakın konumda yer alan Avustralya donanma üssü Port Moresby’ye baskın düzenliyor.

Churchill BBC Radyosuna konuşurken

4 Şubat 1942 İngiliz istihbaratı tarafından desteklenen ve ‘Buz Cephesi’ olarak anılan Norveçli muhalifler Quisling ve diğer Nazi işbirlikçilerinden nefret ediyorlar. The London Times Gazetesi: “Quisling kelimesi, hain anlamında yeni bir kelime olarak tanrıların hediyesi. Harflerin daha parlak bir kombinasyonunu icat etmek neredeyse imkânsız. İşitsel olarak bir anda kaygan ve kıvrımlı bir şey önermeye çalışıyor.”

Kont Ciano[1]: “Göring’in iki aşkı var; güzel nesneler ve savaş. Her ikisi de pahalı hobiler. ”

Göring ve Hitler

İtalya Bakanı Count Ciano, kürk manto giyen Göring ile buluşuyor. Luftwaffe başkanı Mareşal Göring, Malta’da şu anda dünyanın en ağır bombalanan yeri olan Mihver hava saldırılarını koordine etmek üzere İtalya’ya geldi. “Luftwaffe Başkanı” misketleriyle oynayan bir çocuk gibi mücevherlerle oynuyor.

Bataan

5 Şubat 1942 Orta Doğu’daki İngiliz komutanı Auchinleck kıdemli subaylarını uyardı: Rommel “enerjik ve yetenekli olmasına rağmen hiçbir şekilde süpermen değil … Rommel’in sıradan bir Alman generalden daha fazlasını temsil ettiği fikrini zihninizden silmenizi dilerim.”

Libya’daki İngiliz kuvvetleri, Mihver ilerlemesine yenik düştü ve Rommel’in panzerleri Derne limanını ele geçirdi. Müttefikler artık Gazze’den güneye doğru dikenli tel, mayın tarlaları ve tahkimatı ile bir savunma hattı inşa ediyor.

Mısır Kralı Kral Faruk

Mısır’daki İngiliz işgalciler Kral Faruk’tan tam anlamıyla itaat etmesini veya tahttan feragat etmesini isteyince Mısır hükümdarı, Hitler’e Alman işgalini hoş karşılayacağını bildiren gizli bir mektup gönderdi ve Kahire ve İskenderiye’nin her gece karartılması sırasında saraylarındaki ışıkları kapatmayı reddetti. İngiliz tankları ve birlikleri Kahire’nin Abidin Sarayı’nı kuşattı ve seçtiği bir hükümeti atamazsa Mısır Kralı Faruk’u görevden almakla tehdit etti; İngilizler Faruk’un “Alman yanlısı” olmasından şüpheleniyor.

Malaya yolunu kesen Japon ordusu Singapur’un teslim olmasını talep ediyor. Kuşatma altındaki şehir her gün bombalanıyor, İngilizler sivilleri deniz yoluyla tahliye ediyor.

6 Şubat 1942 Japon kuvvetleri Malaya’yı işgal etti ve Hollanda’ya ait Doğu Hint Adaları’na ve Avustralya’ya ait Yeni Gine’ye saldırıyor.  Japonlar, Filipinler’deki Amerikan hatlarını yardılar: Kaçan birlikler kuzeyde bir taşındılarsa da etrafları Japonlarca kuşatıldı.

Japon ordusu Singapur’u vuruyor

İngiliz işgalciler Mısır Wafd partisinin şüpheli Mussolini Farouk’un aksine Mihver devletlerine karşı savaşı destekleyeceğini düşünüyor. Bu sırada İngiliz medyası Libya’daki İtalyan yenilgileriyle alay ediyor. Kahire’deki sarayı kuşatan İngiliz birlikleri tarafından tahttan indirilme tehdidi altında, Mısır Kralı II. Faruk milliyetçi ve İtalyan karşıtı Wafd partisini yeni hükümet olarak atamak zorunda kalıyor. Rommel’in güçleri Libya’da doğuyu daha fazla parçaladıkça, Kuzey Afrika’daki İngilizler “Nazi örümceğine” karşı Arap desteğini artırmaya çalışıyorlar.

Bataan sahilinde şiddetli mücadele: Japon denizcileri, Quinauan’da deniz mağaralarına kaçıyorlar; Filipin askerleri mağara içerisine dinamit fırlatıyor.

7 Şubat 1942 Rio’daki Pan-Amerikan konferansından sonra, batı yarımküre ulusları ABD ekonomik yardım vaatleri karşılığında Mihver ülkeleri ile ticareti veya diplomatik ilişkileri kesmeyi kabul etti.

Amerikan Temsilciler Meclisi, bir Donald Duck filmi yapmak için 160 milyon dolarlık bir faturayı veto ediyor.

8 Şubat 1942 Müttefik kuvvetlere katılmak için Belfast’a yeni gelen Amerikan askerlerine, ABD Ordusu’nun “Kuzey İrlanda Cep Rehberi” verildi: “İklim nemli, soğuk, yağmurlu. Los Angeles’tan daha az insan. İnsanlar bağımsız ve inatçı.” Rehberde Amerikan askerlerine sıcak bira, yerel yiyecekleri eleştirmemeleri ya da Kuzey İrlanda’da yapacak bir şey olmadığından şikâyet etmemeleri tavsiye edildi.[2]

Hitler ve Albert Speer

Alman Silahlanma Bakanı Dr. Fritz Todt, Hitler’e karşı savaşın “kazanılamaz” durumda olduğunu savunduktan sonra bir uçak kazasında öldü. Almanya’nın savaş çabalarını yönetmede kritik rol oynaması için Hitler, Todt’un yerine silahlanma veya endüstri deneyimi olmayan mimarı ve kişisel favorisi Albert Speer’i seçti. Speer, Hitler’in, Berlin’i Nazi Reich’in başkenti haline getirmek için anıtsal planlara sahip. Speer’e göre eski Roma’yı canlandıracak bu yapılar 1000 sonra bile hala heybetli olacak.

Singapur’a saldıran 30.000 Japon askeriyle 75.000 Avustralya, Hindistan ve İngiliz askeri yüz yüze savaşıyor. Japonya’nın Singapur’u işgali başladı: Johore Boğazı’na 150 küçük teknede 4000 asker çıkarma yaptı ve adanın savunucularını aşmayı başardı.

9 Şubat 1942 Singapur’un düşman savaş gemileriyle savaşmak için inşa edilen devasa kıyı topçuları, patlayıcı mermilere değil, sadece ağır zırh delici mermilere sahip olduğundan ilerleyen Japon piyadelerine karşı işe yaramıyor. Churchill’in Singapur savunucularına: “Komutanlar ve subaylar birlikleriyle birlikte ölmeli. İngiliz İmparatorluğu’nun onuru ve ırkımızın itibarı tehlikede.” Churchill, Londra’dan Singapur’un kuşatılmış garnizonuna emirler gönderiyor: “Sivil nüfusu kurtarmanın hiçbir düşüncesi yok. Acıyı sona erdirin.” Japon işgalciler Singapur’un kuzeybatı kıyısına doğru savaştılar ve Avustralya birliklerini kanlı bir geri çekilmeye geriye sürdüler.

10 Şubat 1942 Disney stüdyolarının % 75’i artık savaş bonosu satmak için ABD Donanması tarafından sipariş verilen 20 çizgi film, Dışişleri Bakanlığı tarafından sipariş verilen 52 çizgi filme adanmıştır.[3] Yeni kısa Disney çizgi filmi “The New Spirit” (Yeni Ruh) Donald Duck’ın Amerikan savaş çabalarına nasıl yardımcı olabileceğini soruyor. Cevap: Gelir vergisini ödeyerek, “Mihver güçlerini yenmek için vergiler!”

 

Sovyet Şok Orduları, Leningrad’ın güneyindeki Kholm kasabasını kuşattı ve 5.500 Alman askerini dar bir “cepte” hapsetti ancak Luftwaffe tarafından paraşütle atılan malzeme ve cephaneler sayesinde kurulan bir “hava köprüsü” Wehrmacht savaşını devam ettirdi.

Wehrmacht Kholm’da

İngiliz aileleri yakıt tasarrufu için haftada bir kez 5 inç (12.7 cm) banyo suyu ile yıkanabiliyorlar.  Britanyalılar şimdi zafer için kokmak zorundalar. Sabun, İngiltere’de değerli yağlar ve nakliye alanından tasarruf etmek için tayın hale getirildi; Giysileri ve vücutları yıkamak için kişi başına haftada 4 ons (113 gram) sabun satın alınabilir.

 

USS Lafayette yanıyor

11 Şubat 1942 ABD hükümeti tarafından ele geçirilen dünyanın eski, hızlı, büyük okyanus gemisi ve en yolcu gemilerinden birisi olan SS Normandie, USS Lafayette adıyla bir birlik gemisine dönüştürülmüştü ki dikkatsiz bir kaynakçı hatası yüzünden New York limanında yandı.

Bir Avustralyalı komutan, sonuna kadar savaşma talimatlarına rağmen, adamlarına durup ölmelerini emretmeyi reddediyor: “Singapur kangrenli bir uzuv onu kurtarmak için savaşmanın bir anlamı yok.” Singapur’un kıyısındaki mangrov bataklıklarındaki acımasız mücadeleye rağmen, sayıca fazla olan Avustralya savunucular Japon saldırısına direnemiyor.

12 Şubat 1942 Singapur’u işgal eden askerler arasında Japon askeri Tominosuke Tsuchikane: “Bazı düşman askerleri sadece teslim oluyorsa da merhametsizce vuruluyorlar.”

Scharnhorst ve Gneisenau , Kriegsmarine

Alman savaş gemileri Scharnhorst ve Gneisenau ile 30 Kriegsmarine eskortu Alman karasularına kaçtı. 300 yılda ilk kez düşman savaş gemileri İngiliz Kanalı’ndan başarıyla geçtiler; 42 İngiliz uçağı boşuna saldırılarda yok edildi. Almanların Kanal atağını engellemek isteyen İngiliz savaş gemileri ve torpido bombardıman uçakları, Kriegsmarine’e saldırıyorsa da başarılı olamıyorlar. Alman Donanması “Kerberus Harekâtı”nı başlattı: Kriegsmarine zırhlıları Scharnhorst ve Gneisenau, Mart ayından bu yana Fransız Brest limanına hapsedilmişti. Kanaldaki Kraliyet Donanması ablukasına karşın Alman limanlarına geri dönmeye çalışıyorlar.

Japonya’nın Singapur boyunca güneye ilerlemesi devam ediyor; bazı Japon birliklerinden Müttefik hatlarına ilerlerken daha tehditkar görünmek için tüfeklerine süngü takmaları isteniyor. Japonların cephanesi tükeniyorsa da Japon komutanı General Yamashita cesurca blöf yapıyor: İngiliz komutanlara Singapur’un “anlamsız ve umutsuz direnişinden” vazgeçmesi için talepler gönderiyor. Başarılı ilerlemelerine rağmen, Singapur’daki Japon birlikleri sayıları düşmanın üçte biri kadar. Japon birliklerinin komutanı General Yamashita: “Eğer sokak savaşına zorlanırsak yeniliriz; hemen teslim olmaları gerekiyor.” İngiliz uçak mürettebatı ve uçakları Singapur’dan tahliye edildi, tüm adanın uçak pistleri bombalanarak harap oldu. Japonlar artık tam bir hava üstünlüğüne sahipler ve şehre istedikleri gibi saldırıyorlar. Japon birlikleri Singapur’un batısındaki Bukit Timah’a ulaştı ve şehri savunan Avustralya, İngiliz ve Hint birliklerini şehri su sağlayan rezervuarları ele geçirmekle tehdit etti.

13 Şubat 1942 Japon bombaları Singapur’u bombalarken, İngiliz yetkililer saldırılarda ölen Çinliler ile Avrupalıların cesetlerini “ırksal hijyen” amacıyla ayrı ayrı toplu mezarlara gömüyorlar.

Novi Sad’da Macar askerleri katliam yapıyor

14 Şubat 1942 Novi Sad[4] kuşatıldıktan sonra, Macar birlikleri binlerce şüpheliyi tutukladı ve işkence yaptı: Yüzlerce kişi donmuş Tuna nehri üzerine yürütülürken buz topçu ateşi ile kırılarak, kurbanları buz gibi suda donması sağlanıyordu.Macaristan silahlı kuvvetleri, Macaristan’ın yeni işgal ettiği eski Yugoslav topraklarında Novi Sad şehri etrafında acımasız baskınlar başlattı; Hayali partizan direnişi bahanesiyle 3000’den fazla Yahudi ve Sırp sivil katledildi.

Singapur’daki Müttefik birliklerine Japon işgalcilerin eline geçmesini engellemek için yok etmeleri emrediliyor. Kraliyet Donanması subayı R. Curry, kuşatılan Singapur’da: “Kadınlar ve çocuklar, gemilerin tahliyesini umutsuca bekleyerek iskelelere doluşuyorlar.

15 Şubat 1942 Singapur’un komutanı General Percival, Japonlardan teslim olma koşullarını istemeyi reddetti: “Dikkate almaktan onur duyuyorum”. Bir İngiliz subayı karşılık verdi: “Bunu uzun zaman önce kaybettin.” Japon işgalciler Singapur’un su kaynaklarını ele geçirdiler. Şehire 24 saatten daha az yetecek kadar tatlı su kaldı. Şehirde bombalama ve hastalıklar yüzünden günde 2 binden fazla kişi ölüyor. Gün sonunda General Percival Singapur’un boşuna savunmasından vazgeçti; Japonlardan ateşkes istedi. Japonlar tatmin olmadı generalin şahsen teslim olmak için yalvarmasını istiyorlar. Beyaz teslim bayrağı ve Birleşik Krallık Bayrağı ‘Union Jack’ altında General Percival, birliklerini ve Singapur şehrini teslim etmek için Japon hatlarına geçiyor.

İngiltere hükümeti “Channel Dash” olarak adlandırılan Alman gemilerinin Kanal harekâtı konusunda sert eleştirilerle karşı karşıya: 2 Kriegsmarine zırhlısı, güvenli Alman limanlarına ulaşmak için Kraliyet Donanması ablukasını başarıyla kırdı. The Times: “Onyedinci yüzyıldan bu yana deniz gücümüzün gururuna dokunan bundan başka bir şey olmadı.”

Notlar

[1] Gian Galeazzo Ciano, İtalya Krallığı’nın Dışişleri bakanı ve Benito Mussolini‘nin damadı (1903-1944)

[2] https://archive.org/details/APocketGuideToNorthernIreland_781/page/n25/mode/2up

[3] http://content.time.com/time/subscriber/article/0,33009,777597,00.html

[4] Novi Sad Sırbistan’ın kuzeyinde, Voyvodina’nın merkezi olan şehirdir. Novi Sad ayrıca Voyvodina Hükümetine ve İl Genel Meclisine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 sayımına göre, Novi Sad belediye alanında nüfus, 231.798 Ortodoks Hristiyan, 24.843 Katolik, 9428 Protestan, 2542 Müslüman, 129 Yahudi ve diğerleri şeklindedir.